Al vier generaties lang
Bakker Sjouke Boersma is inmiddels de vierde generatie bakkers die Bakkerij Boersma heeft voortgebracht. De van oorsprong Friese boerenfamilie bestond vroeger uit grote gezinnen. De oudste zoon volgde vanzelfsprekend vader op de boerderij op, waardoor de andere gezinsleden in andere beroepen en ambachten terecht kwamen.
De liefde voor landbouwproducten maakte dat de stap naar de bakkersopleiding voor een aantal Boersma-telgen al snel werd gemaakt. De bakkersfamilie vond na Schagen zijn plekje in de 'grote' stad Amersfoort, waar de familie in 1921 neerstreek.
Sjouke Boersma komt uit een echte bakkersfamilie
De vader van Sjouke Boersma, Ruud Boersma, was een echte verhalenverteller. Zijn ervaringen als bakkerszoon, en later toen hij ouder was zijn ervaringen uit het leger en de Nederlands-Indië vaart, brachten veel kennis met zich mee. Ruud Boersma vertelde honderduit over de groei en herkomst van graan en andere landbouwproducten.
Vaak nam hij Sjouke mee op zijn tocht naar Friesland, door weilanden wandelend, voelend aan rogge, mais, haver, gerst… Ruud Boersma vertelde veel over zijn ervaringen in Indonesië. Deze kennis over specerijen zoals bijvoorbeeld vanille en kaneel, maar ook chocolade, bracht hij over op zijn zoon Sjouke.
En zo brengt Sjouke Boersma zijn kennis ook weer over op zijn zonen Martijn en Siebe. Siebe experimenteert graag met verschillende recepten in de keuken en Martijn staat dan als eerste klaar om te mogen proeven…
Lezen en schrijven met grondstoffen
Het is Sjouke geweest die de kennis van specerijen in de praktijk heeft gebracht. Sjouke Boersma verwerkt vaak kruiden, specerijen, olijven, noten en chocolade in zijn producten. Door zijn jarenlange ervaringen met de grondstoffen weet Sjouke alles te vertellen over de smaak en de details van de grondstoffen.
Sjouke kan met de grondstoffen als het ware lezen en schrijven. Door te voelen, te kijken, te ruiken, te luisteren weet hij met welke kwaliteit hij te maken heeft. Bij het kneden, handmatig of in de kneedmachine, voelt en hoort hij hoe het product erbij staat. Door daarnaast te luisteren naar de behoeften van zijn klanten, weet hij wat ze lekker vinden en speelt Sjouke Boersma hier op in.
Enige stadsbakker binnenstad Amersfoort
Rond de vorige eeuwwisseling zaten wel tientallen kleine bakkerijen in de binnenstad van Amersfoort. Anno nu is Bakkerij Boersma in Amersfoort de enige overgebleven stadsbakkerij die in de binnenstad zit en werkt volgens het principe van bloem tot brood. De producten worden ambachtelijk gemaakt in de bakkerij aan de Zuidsingel.
In de loop van de jaren is de winkel en bakkerij steeds aangepast aan de wensen van de huidige tijd. Er is voortdurend geïnvesteerd in nieuw apparatuur om de broden zo lekker mogelijk te bereiden. Dat de horeca uit de binnenstad de weg naar de Zuidsingel ook weet te vinden, blijkt uit de vele bedrijven en organisaties aan wie de bakkerij levert.
Hoewel de bakkerij uit zijn jasje dreigt te groeien is Sjouke geenszins van plan zijn bakkerij te verhuizen. Bakker Boersma heeft zijn bestaansrecht opgebouwd in de binnenstad en is trots om aan de Zuidsingel van Amersfoort gevestigd te zitten.