Al vier generaties lang

Bakker Sjouke Boersma is inmiddels de vierde generatie bakkers die Bakkerij Boersma heeft voortgebracht. De van oorsprong Friese boerenfamilie bestond vroeger uit grote gezinnen. De oudste zoon volgde vanzelfsprekend vader op de boerderij op, waardoor de andere gezinsleden in andere beroepen en ambachten terecht kwamen.

Sjouke Boersma met bakplaat vol producten

De liefde voor landbouwproducten maakte dat de stap naar de bakkersopleiding voor een aantal Boersma-telgen al snel werd gemaakt. De bakkersfamilie vond na Schagen zijn plekje in de 'grote' stad Amersfoort, waar de familie in 1921 neerstreek.

Sjouke Boersma komt uit een echte bakkersfamilie

De vader van Sjouke Boersma, Ruud Boersma, was een echte verhalenverteller. Zijn ervaringen als bakkerszoon, en later toen hij ouder was zijn ervaringen uit het leger en de Nederlands-Indië vaart, brachten veel kennis met zich mee. Ruud Boersma vertelde honderduit over de groei en herkomst van graan en andere landbouwproducten.

Vaak nam hij Sjouke mee op zijn tocht naar Friesland, door weilanden wandelend, voelend aan rogge, mais, haver, gerst… Ruud Boersma vertelde veel over zijn ervaringen in Indonesië. Deze kennis over specerijen zoals bijvoorbeeld vanille en kaneel, maar ook chocolade, bracht hij over op zijn zoon Sjouke.

sjouke boersma bij de graanmolen

En zo brengt Sjouke Boersma zijn kennis ook weer over op zijn zonen Martijn en Siebe. Siebe experimenteert graag met verschillende recepten in de keuken en Martijn staat dan als eerste klaar om te mogen proeven…

Lezen en schrijven met grondstoffen

Het is Sjouke geweest die de kennis van specerijen in de praktijk heeft gebracht. Sjouke Boersma verwerkt vaak kruiden, specerijen, olijven, noten en chocolade in zijn producten. Door zijn jarenlange ervaringen met de grondstoffen weet Sjouke alles te vertellen over de smaak en de details van de grondstoffen.

Sjouke kan met de grondstoffen als het ware lezen en schrijven. Door te voelen, te kijken, te ruiken, te luisteren weet hij met welke kwaliteit hij te maken heeft. Bij het kneden, handmatig of in de kneedmachine, voelt en hoort hij hoe het product erbij staat. Door daarnaast te luisteren naar de behoeften van zijn klanten, weet hij wat ze lekker vinden en speelt Sjouke Boersma hier op in.

Enige stadsbakker binnenstad Amersfoort

Rond de vorige eeuwwisseling zaten wel tientallen kleine bakkerijen in de binnenstad van Amersfoort. Anno nu is Bakkerij Boersma in Amersfoort de enige overgebleven stadsbakkerij die in de binnenstad zit en werkt volgens het principe van bloem tot brood. De producten worden ambachtelijk gemaakt in de bakkerij aan de Zuidsingel.

Bakkerij Boersma de voorkant van de winkel in 1900

In de loop van de jaren is de winkel en bakkerij steeds aangepast aan de wensen van de huidige tijd. Er is voortdurend geïnvesteerd in nieuw apparatuur om de broden zo lekker mogelijk te bereiden. Dat de horeca uit de binnenstad de weg naar de Zuidsingel ook weet te vinden, blijkt uit de vele bedrijven en organisaties aan wie de bakkerij levert.

Hoewel de bakkerij uit zijn jasje dreigt te groeien is Sjouke geenszins van plan zijn bakkerij te verhuizen. Bakker Boersma heeft zijn bestaansrecht opgebouwd in de binnenstad en is trots om aan de Zuidsingel van Amersfoort gevestigd te zitten.

Ons Adres

Bakker Boersma
Zuidsingel 60
3811 HD Amersfoort

Facebook Bakkerij Boersma

Openingstijden

Openingstijden Bakker Boersma:

maandag: gesloten
dinsdag: gesloten
woensdag t/m vrijdag: 08.00 - 17.30 uur
zaterdag van 07.00 - 15.00 uur
zondag: gesloten

Telefoon

Telefoon tijdens openingstijden:
033 472 0 571

Logo Boersma Amersfoort

Copyright 2023  Alle rechten voorbehouden.
Website gerealiseerd door www.petriana.nl. Fotografie door VB Fotografie.

Opslaan
Cookies user preferences
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Lees meer
Analytics
Tools die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Accepteren
Niet accepteren